Ons voedingssysteem in sociaal-democratisch perspectief
WBS-fellow Jacky Bax schrijft een blogserie over de uitdagingen van ons voedselsysteem, dat ons allemaal in leven houdt. Zij interviewt daarvoor mensen die er voor hun werk of in hun leven mee te maken hebben. Haar doel: oplossingen vinden die onze voedselketen eerlijker en gezonder maken.

Door: Jacky Bax
Journalist, socioloog en beleidsadviseur

Heb je tips voor het onderzoek van Jacky Bax, bijvoorbeeld mensen uit de voedselpraktijk die ze kan interviewen zoals boeren, ondernemers, artsen, diëtisten, initiatiefnemers van duurzame voedselprojecten of burgers? Mail dan naar info@wbs.nl.

Blog 3 - De supermarkt: ruimte in de smalle marges

Welke ruimte hebben supermarkten om gezond eten te bevorderen? Supermarkten zijn de schakel tussen wat er aan voedsel wordt geteeld, gefokt, gemolken, geoogst, ontwikkeld, bewerkt en verpakt, en onszelf, de consumenten die het eten. Hoe ziet de voedselketen eruit als je in de supermarktbranche werkt? Drie supermarktleiders vertellen hoe hun wereld in elkaar steekt en wat zij belangrijk vinden voor onze voedselvoorziening.

jumbo

 

Blog 2 - Een eerlijke prijs voor de boer

In de tweede aflevering van haar blog spreekt Jacky Bax met akkerbouwer Johan van der Eijk en Keimpe van der Heide. Hoe kom je als boer die dominantie van grootwinkelbedrijven tegen in je dagelijkse praktijk en hoe kun je dan nog bouwen aan je bestaanszekerheid? Waarom zou je trouwens nog kiezen voor het boerenbestaan als je economisch zo afhankelijk bent van superbedrijven?

johan

 

Blog 1 - Paddenstoelenburgers, verticaal boeren en mechanische vleermuizen

In de eerste aflevering van haar blog interviewt Jacky Bax drie innovatieve ondernemers: Mathijs Koper van de World Startup Factory die bedrijven helpt 'duurzame ontwikkelingsdoelen' dichterbij te brengen, Sander Peltenburg, directeur van De Krekerij, en Rob Baan, eigenaar van Koppert Cress, een kwekerij voor cressen (net ontkiemde groenteplantjes) en ook PvdA-lid.

burger gro together

 

Introductie - blogproject een eerlijke voedselketen

Voedselvoorziening wordt politiek niet echt gezien als een klassiek PvdA-thema, maar dat zou het wel moeten zijn. Er is genoeg voedsel, maar goed en gezond eten is niet voor iedereen een vanzelfsprekende en betaalbare optie en niet iedereen in de voedselketen verdient een eerlijke prijs. Daarom onderzoekt Jacky bax met een sociaal-democratische blik hoe we voeding gezonder, eerlijker en voor iedereen bereikbaar kunnen maken. Lees de volledige introductie van het project in blog 1.

blog 1 Jacky bax

 

Dossiers

Voor een thematisch overzicht van al onze artikelen en publicaties, zie onze dossiers